The rules of the game - online marktplaatsen anno 2021

Consumenten starten hun zoektocht steeds vaker via een online marktplaats in plaats van rechtstreeks op Google. In België vindt 1 op 3 online aankopen plaats via online marktplaatsen. Als we dit vergelijken met de rest van de wereld, zien we dat dit in België nog zal toenemen. In Amerika groeit dit cijfer al richting de 60%. Smooth onderzocht hoe dit consumentengedrag tot stand is gekomen, welke marktplaatsen we zeker in het oog moeten houden en waar je als verkoper rekening mee moet houden.

martkplaatsen

De invloed van de Covid pandemie op online verkoop

Het gedrag van 80% van de EU shoppers is veranderd door de crisis. Dit is eenvoudig te verklaren door het feit dat tijdens de lockdown, consumenten massaal online pakketjes gingen bestellen. 

Naast de vraag lijken ook onze consumentenverwachtingen een switch te hebben ondergaan. Volgens Koen Van Tulder (Channel Manager E-Commerce en Retail bij DHL Express) heeft de crisis niet alleen de vraag veranderd, maar zijn ook de verwachtingen verschoven van de consumenten in e-commerce. Een studie van Sendcloud (de Europese marktleider in verzendsoftware voor e-commerce) toont aan dat de behoefte aan flexibiliteit, de goedkope verzendkosten van de troon heeft gestoten als drijfveer om voor een bezorgdienst te opteren. We willen zelf bepalen waar, wanneer en hoe onze bestelling wordt geleverd

Dit neemt niet weg dat generieke marktplaatsen (zoals bol.com) geoliede machines zijn waar concurrentie alom vertegenwoordigd is. Hoe pak je dit als brand aan? En op welke marktplaatsen moet je actief zijn? Daarom nam het Smooth team deel aan het event “Groeien met marketplaces” in Antwerpen dat eind september werd georganiseerd door Becommerce en Buckaroo in samenwerking met de Xplore Group. 

The rules of the game

Voor je als brand de overweging maakt om producten op een marktplaats te verkopen, zijn er heel wat zaken waarmee rekening moet worden houden. Wij zetten ze voor jou op een rijtje: 

Prijs

Ondanks dat marktplaatsen heel competitief zijn, mag een brand zijn prijzen niet te hard laten dalen. “Never join a race to the bottom”. Je imago en offline verkoop zullen hier nadelige gevolgen van ondervinden. Hou de prijs onder controle door rekening te houden met marges, vaste kosten en winstgevendheid. Stel dat Leonidas pralines zou verkopen op een marktplaats, gaan ze niet de goedkoopste zijn. Hier primeren hun waarden zoals kwaliteit en Belgisch boven de prijs. Consumenten kopen hun producten omdat het van Leonidas is. Als merk is het belangrijk om te overwegen welke waarden voor jou het belangrijkste zijn. 

Gratis levering

Gratis levering wordt op veel marktplaatsen als standaard gezien. Er zijn marktplaatsen waarbij dit een vereiste is. Maak de rekensom of dit haalbaar is en overweeg om met een externe fulfillment partij samen te werken (zoals DHL) of met de delivery service van een marktplaats. 

Duidelijke foto’s en productomschrijving

Consumenten maken beslissingen op basis van jouw productomschrijving en packshots. Zorg voor kwaliteitsvolle en creatieve foto’s, test de mobile friendliness en zorg voor een duidelijke titel (tussen de 100-130 karakters). 

No sales without traffic

Zijn je producten makkelijk vindbaar? Genereer traffic vanop andere kanalen naar je producten op de marktplaatsen. Wil je nog meer kans maken om bovenaan in de buying box te belanden? Op sommige marktplaatsen kan je adverteren om jouw positie te verbeteren. 

Nothing stronger than a good referral 

Stimuleer je kopers om reviews te schrijven. Het algoritme laat SKU’s met meer reviews hoger scoren. Ongetwijfeld gaan negatieve reviews ook opduiken. Reageer hier altijd in naam van het brand en laat de consument indien opgelost een nieuwe review schrijven. 

e-commerce flywheel
groeien met marktplaatsen

Hoe integreer ik eenvoudig met verschillende marktplaatsen?

Er zijn heel wat e-commerce integraties die het makkelijk maken om je SKU’s over verschillende marktplaatsen te beheren vanuit een systeem. Zo kan je jouw webshop eenvoudig koppelen met een integratie tool en je productdata aanpassen voor elk verkoopkanaal. 

Wij hebben er hieronder enkele opgelijst:

 

Moet ik als brand aanwezig zijn op één of meerdere marktplaatsen?

Naast bovenstaande tips, krijgen wij als e-commerce experts regelmatig de vraag van onze klanten op welke marktplaatsen ze actief moeten zijn. Hier is geen eenduidige antwoord op. Dit is afhankelijk van de landen waar het merk actief wilt zijn. Zo neemt de marktplaats Allegro in Polen een groot deel van het marktaandeel in waardoor je meer lokale bewoners bereikt in vergelijking met marktplaatsen als Amazon of eBay. 

Als brand is het belangrijk om te bepalen waar je actief wilt zijn. Is dit wereldwijd? Dan lijkt een grote speler als Amazon opeens terug interessant want ook zij breiden voortdurend uit. (Amazon zet voet aan wal in België en Nederland)

Focus je liever op een specifieke markt, dan zijn lokale of niche marktplaatsen minstens even interessant. Zo scoor je vaak veel beter op organic search conversions waartegen giganten zoals Amazon overspoeld zijn met sponsored content.

 

Marktplaatsen die ons zijn opgevallen

Pinduoduo is een marketplace die het ‘op zijn chinees doet’. Het concept is uitgevonden in China en is vooral gefocust op ‘group buying deals’. Hiermee willen ze kopers stimuleren met kortingen om een hoger aantal te bestellen per order door in groep te kopen. 

Cdiscount is de tweede grootste marktplaats in Frankrijk met een zeer breed assortiment. Als je focust ligt op de Franse markt, is deze zeker een aanrader. Met 92% zijn de Fransen hier sterk aanwezig. 

Fruugo is actief in 46 landen en rekent slechts een commissie aan van om en bij de 3%. Je kunt eenvoudig je producten vertalen in 28 talen.

Kaufland is een van de snelst groeiende marketplaces in Duitsland. Ze bieden een assortiment aan van 25 miljoen producten in meer dan 5.000 verschillende categorieën. Als onderdeel van de Schwarz groep, een multinationale retailgroep waar o.a. ook Lidl onder valt, zijn ze ook populair in Polen. Een belangrijke sidenote: je hebt een Duits BTW nummer nodig. 

Allegro is momenteel de 4e grootste online marketplace in Europa met een grote populariteit in Polen.

Uiteraard mag Google shopping niet uitbreken. Google Shopping blijft een van de interessantste marktplaatsen. Weten waarom? Lees de blog Gratis producten plaatsen op Google Shopping?

Enkele Smooth tips

 • Denk als een klant: waarnaar is de consument op zoek? Waar start de zoekopdracht? Welke zoektermen geven ze in? 
 • Trial & Error: gebruik verschillende soorten foto’s, omschrijvingen, … en kijk wat het beste resultaat oplevert. Meten is weten. 
 • Do research: ga niet zomaar op een marktplaats, maar doe op voorhand onderzoek naar de commissie, voorwaarden en doelgroep. 
 • Automate where possible: door met integraties te werken, hoef je slechts op een plaats je aanpassingen door te voeren
Bronnen

Meer informatie over marktplaatsen? Plan een gesprek met een performance marketeer?

  Hogere conversie voor Eurotuin webshop

  Smooth hielp het Eurotuin-team met een webmaster & e-commerce manager om het algemeen management van eurotuin.be over te nemen. Het doel? de webshop laten groeien!

  Lees meer
  Smooth PointCarré Magento

  Smooth leverde onmiddellijk een webmaster aan die voorzag in de content inrichting van dé multi-merkenretailer in Wallonië.

  Lees meer
  Go-Live Hopper webshop

  Smooth leverde onmiddellijk een ervaren webmaster aan die Hopper kon bijstaan bij het geven van trainingen en het aanmaken van herbruikbare HTML templates.

  Lees meer