Online marktplaatsen trends voor 2022

Iedereen die zaken doet online weet het: e-commerce staat nooit stil. Het is meer dan alleen kopen en verkopen op een eigen website. Je moet als bedrijf de juiste kanalen inzetten om je doelgroep te bereiken. Daarom zien we bij klanten dat er steeds meer ingezet wordt op online marktplaatsen.

Steeds meer aankopen gebeuren via online marktplaatsen. Ze geven vertrouwen aan consumenten en daarom voelen consumenten zich veiliger om over te gaan tot een aankoop. Maar je bent als bedrijf niet alleen op de marktplaats. Om te kunnen uitblinken moeten bedrijven die actief zijn op marktplaatsen daarom goed op de hoogte zijn van de trends. 

Op welke veranderingen in marktplaatsen moet je inspelen? Wat zal je verkoop de komende jaren boosten op marktplaatsen? En aan welke evoluties op marktplaatsen kan je je verwachten voor 2022? We bekijken in deze blog de belangrijkste trends op online marktplaatsen voor 2022.

Online marktplaatsen

1. Augmented Reality op marktplaatsen

In 2022 worden er grote veranderingen verwacht rond AR. Consumenten zullen rechtstreeks vanaf hun telefoon kunnen ervaren hoe het zou zijn om de artikelen van hun keuze in huis, op kantoor of ergens anders te zien staan.

Deze visualisatie is krachtig: het stelt consumenten in staat om voor de aankoop te visualiseren hoe een bepaald product eruit zou zien als het precies op die gewenste plek zou staan. Bedenk je bijvoorbeeld dat je de zetel die je op het oog hebt, kunt plaatsen in je living voor je hem aankoopt. De manier om consumenten te overtuigen.

Van eenvoudige verbeelding tot visualisatie, shoppers kunnen zo beter begrijpen of ze voor een product moeten gaan. Dit leidt tot snellere en meer tevreden aankopen en klantervaringen. Daarnaast kan het ook retourzendingen helpen verminderen.

2. Voice Searching

Verwacht wordt dat voice search het zoekmachine landschap drastisch zal veranderen. Net als Siri van Apple, zal deze functie naar verwachting groot worden als consumenten leren om één-op-één met hun mobiele apparaten te communiceren. Van Alexa tot de ijskast, welke technologieën zullen binnenkort via spraak een zoekfunctie hebben?

Producten op marktplaatsen zullen dus diepgaande informatie moeten bevatten en geoptimaliseerd moeten zijn voor voice search om gemakkelijk gevonden te worden en winkelvoorraad in real-time beschikbaar te maken.

3. Image searching

Net als voice search, verwachten we ook dat image-based search belangrijker zal worden.

Makkelijk, want taal zal niet langer een obstakel zijn voor ontdekking. Shoppers zullen foto’s van voorwerpen kunnen aanklikken en er online naar zoeken of naar vergelijkbare voorwerpen.

Door deze digitale opportuniteit in je product- en marketingstrategie op te nemen zal je nieuwe markten kunnen aanboren. Let op, de kwaliteit van je product images zal een belangrijke rol spelen in hoe goed je gevonden wordt. Tijd om die productfotografie eens goed onder de loep te nemen!

4. Gefocust en lokaal

Online marktplaatsen worden steeds gerichter in hun aanbod en het soort gebruikers en klanten die ze bedienen. Steeds vaker gaan ze zich op meer niche doelgroepen richten, zowel lokaal als wereldwijd.

Staymarta bijvoorbeeld is net als Airbnb, maar dan voor christelijk-vriendelijke accommodaties en avonturen.

Deze nieuwe spelers bedienen een specifieke klantengroep op basis van hun unieke behoeften en eisen. En ook volgens hun unieke culturele en lokale waarden en vereisten. Als bedrijf is het dus noodzakelijk om alle evoluties op de markt nauw in de gaten te houden. Waar bevindt jouw doelgroep zich? Welke nieuwe marktplaatsen zijn er die een mogelijkheid bieden voor jouw product?

Hoe ziet Smooth de toekomst van marktplaatsen trends?


Er zijn ondertussen al een groot aantal marktplaatsen in de Benelux. We verwachten dat dit aantal nog sterk zal groeien de komende jaren. Steeds vaker zal het gaan over gespecialiseerde marktplaatsen, die zich richten op een specifieke doelgroepen. Door kunstmatige intelligentie en machine learning zal de klantervaring op marktplaatsen verbeteren, hierdoor zal het vertrouwen van klanten in marktplaatsen groeien. Als bedrijf is het belangrijk om de marketplace trends op de voet te volgen, om zo snel te kunnen inspelen op deze voortdurend veranderende markt.

Hogere conversie voor Eurotuin webshop

Smooth hielp het Eurotuin-team met een webmaster & e-commerce manager om het algemeen management van eurotuin.be over te nemen. Het doel? de webshop laten groeien!

Lees meer
Smooth PointCarré Magento

Smooth leverde onmiddellijk een webmaster aan die voorzag in de content inrichting van dé multi-merkenretailer in Wallonië.

Lees meer
Go-Live Hopper webshop

Smooth leverde onmiddellijk een ervaren webmaster aan die Hopper kon bijstaan bij het geven van trainingen en het aanmaken van herbruikbare HTML templates.

Lees meer