A/B testen op Facebook, iets voor jou?

Bij Marketing kennen we A/B testen vooral van landingspagina’s, emailmarketing of advertentiesets. Op Facebook kan je ook gaan A/B testen, waarbij je verschillende variaties van elementen van je facebook advertenties met elkaar gaat vergelijken. Wil je weten wat A/B testen op Facebook inhoudt en hoe je er mee kan starten? Smooth legt uit wat A/B testen op Facebook zijn en geeft tips om betere resultaten te krijgen.

A/B test facebook

Hoe werkt een A/B test?

Stel: je hebt een idee om je website te veranderen. Je wilt bekijken op je beter groene knoppen kan gebruiken, in plaats van de rode knoppen die je nu op je website hebt. Je eigen versie met rode knoppen is variant A, de versie met groene knoppen is variant B.  Je website verkeer verdeel je onder deze twee groepen: 50% ziet je webpagina met rode knoppen en de andere 50% ziet de versie met groene knoppen. 

Variant A is de controleversie en variant B is de versie waarop je de gekozen variantie test. Zo kan je je vergelijking duidelijk maken en opvolgen welke test het beter doet. 

Maar deze A/B testen hoeven niet alleen gebruikt te worden bij het optimaliseren van websites of webshops. Je kan deze ook toepassen in je e-mailmarketing campagnes en bij je advertenties op Facebook en Instagram.  

In deze blog gaan we verder in op het A/B testen op sociale media. 

Facebook advertenties A/B testen

Op Facebook heb je de mogelijkheid om op meerdere manieren A/B testen in te zetten. 
Binnen je Advertentiebeheer heb je een toolbar. Deze kan je gebruiken om van je bestaande campagne je eerste test te maken. 
Dit is niet de enige mogelijkheid om zo’n testen binnen Facebook op te zetten, maar het is wel de meest gebruikte

Hoe gebruik je deze toolbar?

Ga binnen je Advertentiebeheer naar je bestaande campagnes. Vervolgens zie je een balkje onderaan het tabblad met de optie ‘A/B test’. 
Het is belangrijk dat je al effectief op voorhand een campagne heb opgezet, zodat de test hierop kan uitgevoerd worden. 

Heb je nog geen campagne aangemaakt? Dan krijg je dit beeld

Selecteer een variabele

Je hebt de keuze om een variabele te kiezen. Wat wil je gaan testen? 
Onder het tabblad ‘advertentiesets’ kan je deze terugvinden. 

 • Doelgroep
  Hierin wordt de effectiviteit gemeten van de advertentie op basis van de doelgroepen die jij wil bereiken. Hierin kun je bijvoorbeeld testen op verschillende locaties.
 • Creatief
  Ook heeft Facebook een mogelijkheid tot creatieve A/B testen. Hierin wordt vooral gericht op de visuele aspecten van jouw advertentie. Voorbeelden zijn afbeeldingen, video’s of carrousel.
 • Plaatsingen
  De advertentie wordt op meerdere plekken binnen Facebook weergegeven. Wil je weten welke plek het meest effectief is voor jouw advertentie? Dan kies je deze optie.
 • Optimalisatie voor Advertentieweergave
  Deze optie zorgt ervoor dat de advertentie wordt gemeten op efficiëntie en hogere resultaten. Hierin worden advertenties met elkaar vergeleken aan de hand van de budgetoptimalisatie. Wil je weten of je meer geld moet uitgeven voor optimalisatie? Dan kies je deze mogelijkheid.
 • Meerdere variabelen
  Vaak willen marketeers meerdere opties met elkaar testen. Dit zorgt natuurlijk voor meer complexe testen en strategieën. Wil je dit doen? Kies dan voor ‘meerdere of aangepaste’ variabelen. Hiermee test je op basis van de kosten per behaalde resultaat of op conversiepercentage.
 • Product set
  Als je meerdere advertentiesets hebt met verschillende producten kun je deze met elkaar vergelijken. Met deze optie vergelijk je twee product-sets met elkaar.

Heb je je type test gekozen? Goed! Nu moet je deze ook uitvoeren. 

De status van je A/B test is terug te vinden in je Advertentiebeheer. Hier heb je nog de mogelijkheid om te beslissen hoe lang je de test wil laten lopen. 

All good? Oké! Wanneer je A/B test klaar is krijg je rechtsboven een melding. Als je de vooruitgang wil bekijken ga je naar Accountoverzicht. Hier zie je de resultaten van de lopende test. 

A/B test dupliceren

Met het dupliceren van een bestaande campagne, advertentieset of advertentie kan je ook een A/B test opzetten. 
Je hoeft enkel een variabele binnen één van deze categorieën te veranderen. 

1. Ga naar je Advertentiebeheer en kies een bestaande/lopende campagne.

2. Klik op je Campagne. Selecteer de mogelijkheid om een nieuwe A/B testcampagne te maken. 
Met deze optie kan je een variabele kiezen om verschillende prestaties te vergelijken. Klik verder op ‘kopiëren’. 

3. Kies je variabele

4. Nadat je je variabele gekozen hebt, krijg je een voorbeeld te zien. Ter controle kan je alles nog eens nakijken en eventueel nog wijzigingen aanbrengen. 
Alles ready to publish? Perfect! Publiceren maar

Tips voor betere resultaten

Zoals we in het begin van deze blog al zeiden, meten is weten. De perfecte test gaat waarschijnlijk niet je eerste zijn. 
Met deze tips zetten we je alvast op het juiste pad! 

 1. Kies de juiste doelgroep die je wil bereiken met je advertenties. 
  Wanneer je kiest om een nieuwe doelgroep aan te spreken met je test, moet je rekening houden met de grootte. Deze moet groot genoeg zijn om de prestaties meetbaar te maken. Het mag geen duplicaat zijn van een doelgroep die je binnen een bestaande campagne al gebruikt. Waarom? Facebook kan de resultaten moeilijk uit elkaar houden en de prestaties kunnen vervuild geraken.
 2. Kies 1 variabele dat je wil testen
  Wanneer je meerdere variabelen inzet om te testen, kan het zijn dat je met je conclusie zelf in de war geraakt. We raden het aan om per test maar één variabele te kiezen. Het overzicht van je resultaten is helder en van hieruit kan je eventueel verdere stappen ondernemen. Bijvoorbeeld de optimalisatie online toepassen.
 3. Plan detesten

  Je kan tot maximaal 30 dagen je testen laten lopen. Toch stelt Facebook maar liefst 4 dagen voor, aangezien ze afhankelijk zijn van het algoritme. 
  4 dagen is voor Facebook genoeg om de juiste resultaten te meten. 

 4. Kies het juiste budget 
  Start met een klein budget, zo kan je al een inschatting maken van wat het van resultaten opbrengt. Aan de hand van deze cijfers kan je je budget opkrikken. Op basis van deze prestaties en details kan Facebook je ook een goede inschatting geven over het budget dat jij voor je bedrijf nodig. De testen die je opzet gaan je een beter inzicht geven in het gedrag en interesse van jouw doelgroep. Zeker het proberen waard! 

VRAGEN OVER A/B TESTEN EN ADVERTEREN OP FACEBOOK?

Onze digital marketeers helpen je graag verder.

Hogere conversie voor Eurotuin webshop

Smooth hielp het Eurotuin-team met een webmaster & e-commerce manager om het algemeen management van eurotuin.be over te nemen. Het doel? de webshop laten groeien!

Lees meer
Smooth PointCarré Magento

Smooth leverde onmiddellijk een webmaster aan die voorzag in de content inrichting van dé multi-merkenretailer in Wallonië.

Lees meer
Go-Live Hopper webshop

Smooth leverde onmiddellijk een ervaren webmaster aan die Hopper kon bijstaan bij het geven van trainingen en het aanmaken van herbruikbare HTML templates.

Lees meer